Blown turbo!

Jiddy

New member
Westbury,Wiltshire england
Real Name
Martyn
Went out for a blast and had pops bangs and smoke low revs first turbo?
the first turbo don’t seem to be working but no smoke under load ?
Would it not smoke loads if the turbo seal has blown ?
let me know your thoughts ?
 

jdmr_neil

Well-known member
Sounds more ignition related to me. Start with the simple stuff. Turbos do go but it's usually something else that takes them out.
A bit more info is best.
Did it work fine prior to this?
Mods on the car or standard?
Twin turbo seq?
Does it idle ok

Id be changing the plugs first tbh
 

Jiddy

New member
Westbury,Wiltshire england
Real Name
Martyn
You checked that map sensor pipe yet?
noI’ve done pressuretest no leaks !

There was oil in the pipes little puddle in joiner

it is something to do with the first turbo
Car runs fine no excessive smoke
When driving I can hear the turbo spoiling little bit more than normally !

do you think the recirculating valve could have failed ?
Here’s my pictures of my set up

C7B69150-AEB5-45DF-8CE5-561A4CF0D762.jpeg


1FB15430-7999-4FB2-AE7E-8CD4B2C73581.jpeg
 

Spendyrx

Ovis Aries Penetrator
Farmville
Real Name
Sheep Shagger
Have you checked your charge control actuator? It sits on the y pipe. The way to check is koko.......look at it with key off then turn your key so ignition lights come on and the charge control actuator will be in a different position! Door open when key off door closed when key on.
 

Spendyrx

Ovis Aries Penetrator
Farmville
Real Name
Sheep Shagger
Tbf though, that is quite a bit of oil in the intake! Mine was like that before i rebuilt my turbos but i never had any trouble even when they passed oil!